Πως γεννήθηκε η ιδέα του Sifnos Run

                 Την Άνοιξη του 2015, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Σίφνου με Λυκειακές Τάξεις, παροτρύνουν την γυμνάστρια του σχολείου Έλενα Λάμπου να βγουν από τα στενά όρια της σχολικής αυλής και στα πλαίσια του προγράμματος «Φύση και Άσκηση», που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται πια, να αθληθούν στους δρόμους και στα μονοπάτια της Σίφνου, απολαμβάνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία σ’ ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο με θέα στο πέλαγος.

         Σύντομα, διαπιστώθηκαν τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα αυτής της μορφής άσκησης, δημιουργήθηκε μια ομάδα που αφιέρωνε χρόνο και τα Σαββατοκύριακα και το αρχικά δυναμικό περπάτημα έγινε τρέξιμο. Το επόμενο βήμα ήταν ν’ αναζητηθεί ένας αγώνας δρόμου ως επιπλέον κίνητρο κι ως μια ευκαιρία να γίνουν όλοι «μέτοχοι» του μεγάλου δρομικού κινήματος που ήδη στα αστικά τουλάχιστον κέντρα είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

          Επιλέχθηκε η συμμετοχή 14 μαθητών και μαθητριών στη μεγαλύτερη γιορτή του δρομικού αθλητισμού στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2015, στην απόσταση των 5χλμ., με τη συνοδεία ενός ακόμη καθηγητή ερασιτέχνη δρομέα, του Νίκου Μπελιού και την υποστήριξη όλου του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου. Ο ενθουσιασμός των παιδιών από αυτή τους την εμπειρία, οδήγησε σε διεύρυνση της ομάδας και τη δεύτερη συμμετοχή στο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2016, με τον καθηγητή Θάνο Ντόκα να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην κλασσική διαδρομή και το Δήμαρχο Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη στα 5χλμ.

           Ήδη από τις αρχές του 2016, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Έλενα Λάμπου ως επικεφαλής της σχολικής ομάδας μετέφερε  στο Δήμαρχο και στην Επιτροπή Αθλητισμού το αίτημα των μαθητών για τη διοργάνωση ενός αγώνα στο νησί. Στόχος ήταν να υπάρχει και δεύτερος αγώνας μέσα στη σχολική περίοδο, ώστε να μην ατονούν οι προπονήσεις μετά το Μαραθώνιο, να δοθεί η δυνατότητα καταρχήν σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό να συμμετέχει, να αποτελέσει κίνητρο για άσκηση για τους ντόπιους όλων των ηλικιακών κατηγοριών και τελικά να συμβάλλει στην προσέλκυση δρομέων απ’ όλη τη χώρα και άρα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νησί.

        Η ιδέα έγινε με ιδιαίτερη χαρά αποδεκτή απ’ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και τους συλλόγους. Βασική προϋπόθεση για την οργάνωση ενός σωστού αγώνα που πράγματι θ’ αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε ντόπιους κι επισκέπτες δρομείς , ήταν η εξεύρεση χρηματοδότησης.

         Με το πρώτο άκουσμα της ιδέας ήρθε η θετική ανταπόκριση του Θάνου Θεοδωράτου, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του SIFNOS HOUSE και της συζύγου του Χριστίνας Καλτσίδη, που είναι δρομέας και ανήκει στην ομάδα Marathon Team Greece της μαραθωνοδρόμου ΜΑΡΙΑΣ ΠΟΛΥΖΟΥ.  Ως κύριος χορηγός, ο κ. Θεοδωράτος ανέλαβε  το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης με το Δήμο Σίφνου να συμπληρώνει τις οικονομικές απαιτήσεις. Η Χριστίνα Καλτσίδη με την Έλενα Λάμπου έχουν αναλάβει το συντονισμό και τη διεκπεραίωση της όλης προσπάθειας, σε συνεργασία με τη ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ, το ηλεκτρονικό περιοδικό Running Magazine , την iArk Digital Media Agency.